Vanaf deze week starten er weer verschillende projecten op De Linde. Dit gebeurt vanuit het ontwikkelingsgericht werken (OGO) bij de groepen 1/2 en 3 en vanuit het ontdekwerk in de groepen 4 tot en met 8. Binnen deze projecten willen we kinderen nieuwe kennis geven, maar vooral ook vaardigheden en competenties aanleren die zij hun hele leven nodig hebben. Denk hierbij aan 21e eeuwse vaardigheden als samenwerken, kritisch denken, onderzoeken, probleem oplossen en informatievaardigheden. We verwachten bij deze projecten heel veel inbreng van de kinderen. Zij kunnen leer- of onderzoeksvragen stellen, zelf informatie inbrengen of misschien wel spullen meebrengen die passen bij het thema dat er in de groep gedraaid wordt.
De groepen 1/2 en 3 zijn nu nog bezig met het thema "Ruimte". Dit thema biedt de kans om de kinderen vanuit eigen leervragen heel veel nieuwe dingen te leren. Hoe ziet de ruimte eruit? Welke planeten zijn er? Hoe werkt een raket?
De komende week zullen zij dit project gaan afronden en zullen zij starten met een nieuw thema: Post. Dit thema combineren we met het thema "Sinterklaas".
Ook in de groepen 4 start deze week het thema "Post". De kinderen leren hoe zij een goede brief moeten schrijven en welke route deze brief aflegt, voordat hij op het juiste adres aankomt. Nu is het zo dat er in onze maatschappij steeds minder brieven en kaarten verstuurd worden, daarentegen worden er wel steeds meer pakketjes online besteld en bij ons bezorgd.
De groepen 5 gaan aan de slag met het thema "Nederland". Waarin onderscheidt ons land zich nu van andere landen? Wat is typisch Nederlands? Hoe is het land in provincies opgebouwd en waarin onderscheidt de ene provincie zich van de andere. Ook hier is het stellen van eigen leervragen belangrijk.
Het thema voor groep 6 is "Heel groep 6 bakt". De kinderen ontdekken hoe tarwe groeit en hoe dat verwerkt wordt tot een grondstof waarmee je kunt bakken. Ze gaan zelf recepten bedenken, producten maken, deze uittesten en van elkaar beoordelen. Ze moeten vervolgens ook nadenken hoe je deze producten kunt verkopen, hoe je hier reclame voor kunt maken.
De groepen 7 hebben ook een interessant thema, zij gaan zich bezig houden met de Europese Unie. Hoe is de EU georganiseerd, welke functie heeft deze unie, welke mensen maken daar deel van uit, hoe worden zij gekozen, wat doen ze en waar nemen zij beslissingen over? En hoe voelen wij dat in ons eigen kikkerlandje? Uiteindelijk gaan de kinderen ook een kijkje nemen bij de Europese Unie in Brussel.
Groep 8 gaat aan de slag met het project "Wereldoorlogen" en zijn vooral gericht op de Tweede Wereldoorlog. De kinderen hebben inmiddels al een interactieve hoek ingericht bij het eigen lokaal en ze gaan voor elkaar een escaperoom maken. De opdrachten in de weektaak en de knutselopdrachten zijn, om de verdieping te zoeken, ook op dit thema gericht. Er komt een expert in de klas vertellen en de groep bezoekt het bevrijdingsconcert, het museum Bevrijdende Vleugels en Kamp Vught.
donderdag